RAVINTOLAT VOIVAT EHKÄISTÄ TASKUVARKAUKSIA KOULUTTAMALLA HENKILÖSTÖÄ

Kuten osa on varmaan viime aikojen uutisoinneista ja tiedotteista havainnut, taskuvarkaudet ovat valitettava ilmiö myös meillä Suomessa. Aikoinaan ravintola-alalla työskennellessäni olin mukana eräässä projektissa, jossa taskuvarkauksia pyrittiin vähentämään eräässä suuressa anniskeluravintolassa Helsingissä ja tulipa aiheesta tuolloin laadittua opinnäytetyökin osana Laurean turvallisuusalan opintoja.
Ongelmaan tartuttiin tässä ravintolassa aktiivisella otteella:
-TÄRKEIN: Koko henkilökuntaa koulutettiin tunnistamaan epäilyttävää toimintaa ja baarihenkilökunta ja portsarit sopivat yhteistoiminnan menetelmistä
-Ravintolan sisääntulon luo lisättiin varoitukset taskuvarkaista
-Sidosryhmäyhteistyö erityisesti poliisin kanssa
Kaikkein tärkein näistä oli ehdottomasti henkilökunnan kouluttaminen. Käytännössä tämä tarkoitti henkilökunnan kokoamista noin yhden tunnin ajaksi (ei kovinkaan pitkä aika eikö vain?) ja heille pidettiin koulutus ilmiöstä ja taskuvarkauksien suorittamistavoista – erityisesti siitä, miten tuon kaltaista toimintaa voisi tunnistaa vaikkapa baaritiskillä. Olennaista oli myös sopia turvahenkilöstön kanssa toimintamalleista havaittaessa epäilyttävää toimintaa. Tuohon aikaan (2013) erityisen pinnalla oleva ilmiö oli pankkikorttien pin-koodien urkkiminen ja tämän jälkeen lompakon anastaminen ja tilin tyhjentäminen sekä matkapuhelinten anastaminen.
Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että esimerkiksi ravintolaan saapuu noin 2-4 hengen siististi pukeutunut seurue (yhdessä tai erikseen), joka valikoi ravintolan erityisesti väentungoksen perusteella – tungos nimittäin tarjoaa hyviä olosuhteita varkauksille. Yksi seurueen jäsenistä urkki pin-koodin tiskillä kaljaa maksavalta uhrilta, jonka jälkeen hämääjä kiinnittää uhrin huomion samalla kun anastaja ottaa lompakon ja sujauttaa sen poisviejälle – anastettu omaisuus saattaa siis vaihtua kädestä toiseen hyvinkin nopeasti.
Baaritiskillä oleva tarjoilija saattoi kuitenkin oppia havaitsemaan epäilyttävää toimintaa, kuten asiakkaan pin-koodin urkkimista ja ilmoittaa asiasta ravintolan turvahenkilöstölle, joka voi tulla toimivaltojensa rajoissa selvittelemään asiaa ja soittaa poliisin paikalle. Myös salissa kiertävä järjestyksenvalvoja oli tärkeä "silmä" tämänkaltaisen rikollisuuden havaitsemisessa. Kun rikollisten toimintatapa tuli tutuksi, näitä tapauksia nousi ravintolailtojen myötä enemmän esiin ja tilanteet johtivat yleensä kiinniottoihin ja poliisin saapumiseen paikalle – välillä myös anastettua omaisuutta löytyi kiinniotettujen hallusta sekä tuli tieto, että kyseessä on tunnettuja taskuvarkaita. Samoin poliisin jakama ravintolakohtainen taskuvarkaustilasto osoitti tapausten vähentyneen kyseisessä ravintolassa.
Henkilökunnan tulee noudattaa varovaisuutta kohdatessaan näitä epäiltyjä varkaita. Vaikka Suomi ei välttämättä ole se "huonoin" paikka jäädä kiinni asiallisen kohtelun vuoksi, eivät nämä henkilöt mielellään tule kiinniotetuiksi (johon järjestyksenvalvojilla on oikeus yksityisestä turvallisuusalasta annetun lain mukaan ja muillakin yleisen kiinniotto-oikeuden mukaan, joka tulee pakkokeinolaista). Ovimiehenä työskennellessäni jouduin välillä kohtaamaan voimakasta vastarintaa taskuvarkaiden toimesta, kun he yrittivät voimakeinoin päästä karkuun – joskus joutui jopa pitkiin "juoksukisoihin" keskustan korttelien ympäri, kunnes henkilö luopui tai muuta vastaavaa.
Mitä tilanne nyt?
Helsingin poliisi on tiedottanut taskuvarkauksista Helsingin keskustassa. Taskuvarkaudet ovat kohdistuneet erityisen paljon turisteihin. Voit lukea tiedotteen täältä.
Poimintoja tiedotteesta:
"Poliisin havaintojen mukaan taskuvarkaat toimivat isommissa ryhmissä, ja heidän toimintansa on ammattimaista. Taskuvarkaita kiinnostaa erityisesti turistien hallussa oleva käteinen raha. Epäillyt tekevät rikoksia ryhmissä, ja varastettu omaisuus siirtyy nopeasti henkilöltä toiselle."
"Poliisi on ottanut kiinni useita epäiltyjä ammattimaisia taskuvarkaita. Kaikki kiinniotetut ovat ulkomaalaisia ja saapuneet Suomeen Itä-Euroopasta."

Miten voit suojautua taskuvarkauksilta (otettu tiedotteesta):
- Pidä huolta lompakostasi tai laukustasi. Varmista, että ne ovat turvallisessa paikassa.
- Valitse lompakon säilytyspaikka huolella. Pidä lompakkoa taskussa, johon on vaikea päästä käsiksi.
- Vältä arvotavaroiden säilyttämistä takataskuissa ja repun uloimmissa taskuissa, joista on helppo napata tavaroita.
- Laita lompakko suojaisaan paikkaan ostosten jälkeen. Älä jätä rahapussia muiden tavaroiden päälle.
- Jos näet epäilyttävää toimintaa, soita hätäkeskukseen. Muista tehdä aina rikosilmoitus, jos sinulta varastetaan jotain.
Ravintoloista vielä
Ravintolahenkilökunnan ja järjestyksenvalvojien toimiva yhteistyö tukee ravintolan turvallisuutta ja auttaa myös taskuvarkaiden torjunnassa. Ravintolan johdon tulee huolehtia tiedottamisesta koko henkilökunnalle, jos taskuvarkauksiin liittyen tulee jotakin uutta informaatiota. Lisäksi ravintolan johdon olisi suositeltavaa järjestää yhteisen perehdytyksen taskuvarkaista niin järjestyksenvalvojille kuin muulle ravintolahenkilökunnalle.
Ravintolan johdon tulee informoida ravintolahenkilökuntaa siitä, että järjestyksenvalvojille tulee ilmoittaa kaikista epäilyttävistä havainnoista. Henkilökunnan kanssa voidaan kerrata esimerkiksi radiopuhelimien viestinnässä käytettävää kielenkäyttöä ja termejä. Lisäksi tulee muistuttaa, ettei ravintolahenkilökunta ala suorittamaan omatoimisia kiinniottoja havaitessaan varkaan. Tuollaisessa tilanteessa tulee kutsua järjestyksenvalvojat paikalle. Näin suojataan työturvallisuutta.
Valvontakamerat helpottavat tilanteiden jälkiselvittelyä ja toimivat taskuvarkauksien osalta apuvälineenä tutkijoille. Valvontakameroiden tulisi kuvata sekä sisään tulevia että poistuvia ihmisiä ja kuvanlaadun tulisi olla riittävä. Poistuvien ihmisten kuvaaminen mahdollistaa varkauden tapahtuma-ajan vertaamisen poistuvien ihmisten lähtemisaikaan. Lisäksi kameravalvontaa olisi hyvä kohdistaa baaritiskille ja muihin ruuhkapisteisiin, kuten tanssilattialle, jossa kameravalvonnan olisi suotavaa kuvata kohtisuoraan ylhäältä. Yläviistosta kuvaavan kameran näkökenttä on helppo peittää ruuhkaisessa paikassa.
Taskuvarkauksien torjuntaan pystytään vaikuttamaan myös tilasuunnittelulla. Baaritiskillä tulisi olla riittävä valaistus, jonka avulla henkilökunnan on helpompi havaita esimerkiksi pin-koodin urkintaa yrittävä henkilö. Baaritiskiä rakennettaessa tulee ottaa huomioon, että korkea baaritiski hankaloittaa useimmilla ihmisillä pin-koodin suojausta maksupäätteen ollessa ylhäällä. Alempana oleva maksupääte on helpommin suojattavissa.
Ravintolassa on hyvä olla taskuvarkaista varoittava ilmoitusjuliste keskeisellä paikalla, kuten esimerkiksi narikan tai lipunmyynnin luona. Ilmoitusjulisteen tulisi kehottaa asiakkaita pitämään huolta omaisuudestaan ja suojaamaan pin-koodinsa maksaessaan kortilla. Tämän lisäksi ilmoitusjulisteessa voitaisiin kehottaa asiakasta ilmoittamaan epäilyttävistä havainnoistaan henkilökunnalle. Baaritiskillä tulisi olla erikseen esimerkiksi tarroja, joissa kehotetaan suojaamaan pin-koodi.
Oletko tunnistanut taskuvaras-ilmiön omassa työssäsi tai tunnet jonkun, joka on? Jaa tämä blogikirjoitus! Tehdään yhdessä turvallisempia yhteisöjä koulutuksen avulla!
-Joel
Ps. Tämän kirjoituksen tarkoituksena ei ole kommentoida yleistä rikollisuuden tai turvallisuuden tilaa, vaan nostaa esiin koulutuksen merkitys osana työyhteisöjen turvallisuusosaamisen lisääjänä.
Tarjoamme työturvallisuus- ja uhkatilannekoulutuksia vuosien kokemuksella ja ammattitaidolla. Voit lähettää tiedustelun tai tarjouspyynnön alla olevan painikkeen kautta. Muista myös tuleva naisten uhkatilannekoulutus Lahdessa 17.5.2025 (lue lisää täältä).
Lue aiheesta lisää:
EUROJUST: Vuonna 2020 Espanjan, Romanian ja Portugalin viranomaiset pidättivät 42 epäiltyä, jotka kuuluivat järjestäytyneeseen romanialaiseen taskuvarkausryhmään. Ryhmä käytti "kaulakoru-temppua" huijatakseen pääasiassa iäkkäitä uhreja, varastaen kalliita kelloja ja koruja, jotka sulatettiin kullaksi ja hopeaksi. Toiminta ulottui useisiin maihin, ja ryhmän arvioitu voitto ylitti miljoona euroa. (Linkki koko tiedotteeseen eurojust-tekstissä)