Ennakointi on turvaa – ajatuksia erään tapauksen jälkimainingeissa

Viime viikkojen aikana julkisuudessa on käsitelty tapausta, jossa 17-vuotias tyttö oli tavannut kolme entuudestaan tuntematonta miestä Malmin sairaalan odotusaulassa. Miehiä syytettiin käräjillä myöhemmin raiskauksesta. Tapaus sai paljon huomiota osakseen, herätti voimakkaita mielipiteitä ja toi jälleen kerran pintaan kysymyksiä turvallisuudesta, luottamuksesta ja yksilön valinnoista. Oikeus totesi lopulta, ettei näyttöä rikoksesta ollut riittävästi ja syytteet hylättiin. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että oikeus olisi voinut antaa yksiselitteisiä vastauksia – sen tehtävänä on arvioida näyttöä, ei tunteita tai kokemuksia.

Me Turva-Jollen Koulutuspalveluissa emme ota kantaa yksittäisiin tapauksiin tai siihen, kuka oli oikeassa ja kuka väärässä. Sen sijaan haluamme nostaa keskusteluun sen, mitä me kukin voimme itse tehdä oman turvallisuutemme eteen – ei siksi, että vastuu olisi koskaan uhrilla, vaan siksi, että ennakointi voi joskus estää tilanteita, joihin kukaan ei halua joutua.

Turvallisuus ei synny sattumalta

Usein uhkaavat tilanteet eivät näytä vaarallisilta ennen kuin on liian myöhäistä. Sosiaalinen paine, toisten odotukset ja halu olla ystävällinen saattavat ohjata meitä tekemään valintoja, jotka myöhemmin tuntuvat vääriltä – ja jälkikäteen on helppo sanoa, mitä olisi pitänyt tehdä toisin. Siksi ennakointi ei ole pelkästään varovaisuutta, vaan taitoa tunnistaa tilanteita ennen kuin ne eskaloituvat. Turvallisuustietoisuus on kuin lihas: sitä voi kehittää, harjoitella ja vahvistaa.

Puhutaan asioista suoraan – vaikeistakin

Naisten uhkatilannekoulutuksissamme puhutaan asioista, joista ei aina ole helppo puhua. Käymme läpi tilanteita, joissa moni meistä saattaisi epäröidä tai jäätyä. Harjoittelemme paitsi fyysisiä keinoja puolustautua, myös ennen kaikkea sanallista ja kehollista tapaa viestiä selkeitä rajoja – ja tunnistaa varoitusmerkkejä ajoissa. Tavoitteena ei ole syyllistää ketään, vaan antaa työkaluja, jotka voivat lisätä tunnetta omasta hallinnasta ja itseluottamuksesta.

Naisten uhkatilannekoulutuksissa käsitellään esimerkiksi alla olevien videoiden kaltaisia tapauksia:


Jokainen ansaitsee tuntea olonsa turvalliseksi – kaikkialla

Turvallisuus ei saa olla sattumanvaraista, eikä kenenkään tarvitse hyväksyä tunnetta, että "en voi vaikuttaa turvallisuuteeni, toivon vain ettei kukaan tee pahaa minulle". Emme voi poistaa kaikkia riskejä maailmasta, mutta voimme lisätä ymmärrystä, varmuutta ja valmiutta toimia. Tähän me uskomme ja tätä varten yrityksemme on olemassa.

Jos haluat keskustella, oppia ja haastaa omia ajatuksiasi turvallisuudesta, tule mukaan koulutukseen. Se voi olla tärkein sijoitus, jonka teet itseesi.

-Joel

PS. Seuraava naisten uhkatilannekoulutus järjestetään Lahdessa lauantaina 17.5.2025 klo 14-17 Salpausselän koululla. Koulutus järjestetään yhteistyössä HMR Koulutus ja konsultointi Oy:n kanssa. Etukoodilla TOUKO25 saat koulutuksen hintaan 33 euroa (norm. 38e). Tapahtuma löytyy Facebookista (klikkaa linkkiä). Voit ilmoittautua painamalla yhteydenotto-painiketta ja täyttämällä yhteydenottolomakkeen alla: